Teema: Ohje eri lämmitysratkaisuille ja lämpöpumppujen hyödyt.
Mikä on paras tapa lämmittää juuri minun kotini? Hintojen noustessa kysymyksestä on tullut aiempaa tärkeämpi, sillä suurin osa sähkölaskustasi koostuu kodin lämmityksen ja lämpimän veden kustannuksista. Onneksi taloudellisesti järkevät ja ilmastoystävälliset valinnat kulkevat usein käsi kädessä.
Lämmitysjärjestelmän valinta riippuu paljolti siitä, missä asut, minkälaisella tontilla asut ja kuinka kotisi on rakennettu. Suosittu lämmitysmuoto on kaukolämpö ja lämpöverkko kattaa yhteensä 166 kaupunkia ja kuntaa. Puu- tai pellettilämmitys voi olla sopiva vaihtoehto maaseudulla asuville. Useimmille jonkinlainen lämpöpumppu, joka ottaa talteen lämpöenergiaa ympäristöstä, on kuitenkin paras valinta.
Kotitalouksien lämmön ja lämpimän veden tarve voi vaihdella paljonkin, joten on syytä laskea, minkälainen kokonaisratkaisu sopii juuri sinun kodillesi kaikista parhaiten. Valtion kestävän kehityksen yritys Motiva koordinoi kuluttajien kansallista energianeuvontaa Suomessa. Energianeuvonta on kuluttajille maksuton palvelu.
Minkälaisia eroja eri lämmitysmuodoilla on? Alla luettelemme sekä hyötyjä että haittoja.
Kaukolämpö
Samat hyödyt kuin suoralla sähkölämmityksellä. Helppoa ja sujuvaa eikä lämmitysjärjestelmä kaipaa juurikaan huoltoa. kWh-hinnat vaihtelevat sopimuksesta ja palveluntarjoajasta riippuen.
+
• Lämmitysjärjestelmä ei vie paljoakaan tilaa.
• Käyttövarma valinta.
• Usein matalat ilmastovaikutukset (riippuen toki siitä, kuinka lämpö tuotetaan).
-
• Kaukolämpöä ei ole tarjolla koko maassa.
• Lämpöpumppua kalliimpi lämmitysmuoto.
• Et voi itse valita palveluntarjoajaa ja hinta voi vaihdella paljonkin.
Lämpöpumput
Lämpöpumpun hankkiminen on luotettava tapa säästää energiaa. Lisäksi pumppua voi käyttää aurinkosähköllä, josta voit lukea lisää alempana. Lämpöpumppu on investointi, joka kattaa jopa 90 prosenttia kotitalouden energiatarpeista. Samalla järjestelmä vähentää ilmastokuormitusta. Lämpöpumpun asennuksesta saa myös kotitalousvähennyksen. Markkinoilla on tarjolla erilaisia lämpöpumppuja:
Maalämpöpumppu kerää energiaa kallioperästä vesikiertoiseen järjestelmään syvälle kallioon poratun reiän kautta. Samankaltaisesti toimiva maalämpöpumppu kerää vuorostaan lämpöä maaperästä. Tämä on kaikista lämpöpumpuista kallein investointi, mutta järjestelmä antaa myös suurimman energiahyödyn ja maksaa itsensä takaisin noin 5–7 vuodessa.
Ilma-vesilämpöpumput ottavat talteen energiaa ulkoilmasta ja siirtävät tämän vesikiertoiseen järjestelmään. Yksinkertaisempi ja edullisempi vaihtoehto, mutta maalämpöpumppua matalampi energiahyöty.
Ilmalämpöpumppu ottaa talteen energiaa ulkoilmasta ja siirtää tämän asunnon sisälle. Täydentää suoraa sähkölämmitystä. Edullinen ratkaisu, mutta ei kata koko kodin lämmitystarpeita. Järjestelmää voi kesäkuukausina käyttää jäähdytykseen.
Poistoilmalämpöpumppu ottaa talteen energiaa talosta poistettavasta ilmasta kodin ilmanvaihtoputkiston kautta. Kustannustehokas vaihtoehto, mikäli sinulla on jo mekaaninen ilmanvaihto. Edellyttää jonkin täydentävän lämmönlähteen.
+
• Matalammat käyttökustannukset kuin muissa lämmitysmuodoissa.
• Pitkä käyttöikä.
• Ilmastoystävällinen vaihtoehto.
• Voidaan yhdistää aurinkosähköön.
-
• Kallis investointi.
• Järjestelmän huoltoa ei voi hoitaa itse, vaan edellyttää ammattilaisen palkkaamisen.
Puu ja pelletit
Poltetaan takassa tai keskuslämmityskattilassa. Lämpö jakautuu kotiin vesikiertoisen järjestelmän kautta. Sekä puu- että pellettilämmitys täydentää hyvin aurinkosähköä.
+
- Suhteellisen edullista, etenkin jos sinulla on omaa polttopuuta saatavilla.
- Lasketaan biopolttoaineeksi.
- Lämmitystä on helppo säätää vuodenaikojen mukaan.
- Puulämmitys voi joissain tapauksissa lämmittää jopa sähkökatkon aikana.
-
- Edellyttää melko paljon vaivannäköä talon omistajalta.
- Investointikustannukset samaa luokkaa, kuin lämpöpumpussa.
- Pellettien markkinahinta saattaa vaihdella.
- Pelletti vaatii suuren ja kuivan säilytystilan.
Suora sähkölämmitys
Jakautuu suoraan sähköjohdoista lämmityspattereiden tai lattialämmityksen kautta. Toimii parhaiten pienissä asuintaloissa.
+
• Matalat investointikustannukset. Edulliset asennuskustannukset ja helpposäätöinen.
-
• Olet täysin riippuvainen sähkönhinnasta.
• Suhteellisen korkeat käyttökustannukset.
• Mikäli lämmitystarve on suuri, on syytä harkita järjestelmän vaihtoa.
Aurinkosähkö
Sen lisäksi, että aurinkosähkö on uusiutuvaa, voidaan aurinkokennoilla tuottaa sähköä esimerkiksi lämpöpumpun käyttöä varten. Valitsemalla tämän yhdistelmän voit olla lähes riippumaton ulkoisista sähköntoimituksista, ainakin jos asut maan eteläisimmissä osissa. Järjestelmän asennuksesta saa kotitalousvähennyksen.
+
• Uusiutuva energialähde
• Matalat käyttökustannukset
• Ylijäämäsähköä voi myydä, jos aurinkosähköjärjestelmä on liitetty sähköverkkoon ja tuottaja on sopinut myyjän kanssa ylijäämäsähkön myymisestä.
-
• Aurinkosähkön tuotanto on heikompaa pimeinä vuodenaikoina.
• Edellyttää hyvää sopimusta sähköntoimittajan kanssa, jotta järjestelmän luotettavuus pitkällä tähtäimellä on turvattu.
• Toistaiseksi suhteellisen suuri investointi.
ENERGIANSÄÄSTÖOPPAAN KAIKKI OSAT
OSA 1: Tarkkaile omaa energiankulutustasi
Teema: Tarkkaile toimintaasi ja tee aktiivisia valintoja säästääksesi energiaa kodissasi
Näin voit helposti säästää energiaa arjessa
Haluatko säästää sähköä kotonasi ja tehdä hyvää sekä lompakollesi että ilmastolle?Tässä on vinkkimme, jotka tekevät arjestasi energiasäästäväisemmän – voit aloittaa vaikka heti.
Nämä ovat kodin suurimmat energiasyöpöt
Haluatko säästää energiaa kodissasi tinkimättä omasta mukavuudestasi? Aloita perehtymällä toimintoihin ja laitteisiin, jotka kuluttavat eniten sähköä.
Säästä energiaa keittiössä: Tässä ovat tärkeimmät vinkit
Huone, joka on kovassa käytössä, käyttää myös paljon sähköä. Kuinka voimme säästää sähköä helpoimmin? Tässä vinkit, joilla todella on merkitystä.
OSA 2: Kuinka lämmität talosi?
Teema: Ohje eri lämmitysratkaisuille ja lämpöpumppujen hyödyt.
Paras lämmitysvaihtoehto juuri sinun kodillesi
Mikä on paras tapa lämmittää juuri sinun omakotitalosi? Suurin osa sähkölaskustasi koostuu kodin lämmityksen ja lämpimän veden kustannuksista. Onneksi taloudellisesti järkevät ja ilmastoystävälliset valinnat kulkevat usein käsi kädessä.
Näin paljon voit säästää lämpöpumpun avulla
Olen kiinnostunut hankkimaan lämpöpumpun, mutta kuinka minun tulisi edetä asiassa? Mikä pumppu sopii juuri minulle kaikista parhaiten? Kuinka paljon voin säästää energiakustannuksista lämpöpumpun avulla?
Kymmenen tavallisinta kysymystä lämpöpumpuista
Christian Petersen (tuotepäällikkö Vaillantin pohjoismaiden lämpöpumppuyksikössä) vastaa kuluttajien kysymyksiin.